м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

«МАСКИ-ШОУ СТОП» прийнято закон

«МАСКИ-ШОУ СТОП» прийнято закон

Верховна рада 18.09.2018р. прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».
Вказаним законом вноситься ряд змін до Цивільного кодексу України, Кримінального-процесуального кодексу та Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду», а саме:

1) Доповнено ст. 1191 ЦК та ст. 130 КПК України положеннями, якими встановлено право держави у порядку регресу стягнути зі слідчого чи прокурора шкоду, завдану їх рішеннями, діями чи бездіяльністю, які містять в собі склад дисциплінарного проступку.
Хочеться зазначити, що правом притягати слідчих до дисциплінарної відповідальності наділені Міністр внутрішніх справ та прямі начальники слідчих.
На сьогоднішній день начальники слідчих не дуже охоче реагують на скарги та заяви осіб, чиї права порушуються в рамках досудового розслідування, а тому питання про наявність в діях слідчого дисциплінарного порушення повинно вирішуватися незалежними особами.

2) Право учасників кримінального процесу заявляти клопотання про закриття кримінального провадження за наявності підстав, передбачених ст. 284 КПК України;

3) Право будь-якої особи, чиї законні інтереси обмежуються під час досудового розслідування (якими, в тому числі можуть бути особи у відношенні яких проводиться досудове розслідування, однак яким не вручено повідомлення про підозру) подавати клопотання слідчому чи прокурору, які повинні бути розглянуті протягом 3 календарних днів;

4) Серед рішень, які можуть бути оскарженні під час досудового розслідування слідчому судді доповнено право сторони захисту або особи, чиї законні інтереси обмежуються під час досудового розслідування оскаржити відмову в задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження;

5) Ухвала слідчого судді, якою задоволена скарга на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування являється підставою для ініціювання службового розслідування у відношенні слідчого чи прокурора.

6) Право суду за клопотанням особи, чиї права обмежуються під час досудового розслідування закрити кримінальне провадження з підстав закінчення строків досудового розслідування з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру.
На сьогоднішній вказані строки становлять 6 місяців для розслідування проступків; 12 місяців для злочинів невеликої та середньої тяжкості; 18 місяців для тяжких та особливо тяжких злочинів.
Як запрацюють відповідні положення покаже практика, а ми будемо сподіватися, що вказані зміни забезпечать неухильне дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час досудового розслідування кримінальних правопорушень.

Вказана стаття була підготовлена Адвокатським бюро «Альони Забари». У випадку, якщо вам потрібем адвокат або консультація юриста, будемо раді вам допомогти. Про всі юридичні послуги, які можна отримати в нашій компаній ви можете дізнатися, ознайомившись зі сторінками сайту в рубриці «Послуги». Будемо раді вам допомогти!

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×