м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Як відшкодувати шкоду, яку було завдано воєнними діями?

Як відшкодувати шкоду, яку було завдано воєнними діями стає дедалі цікавіше великому колу осіб, які вже постраждали від війни.

Кожного дня ми знаходимо все більше інформації про ті величезні збитки та втрати, які наносить окупаційні війська росії в результаті війни на території нашої України.

Багато хто втратив своє майно, будинки, автомобілі, підприємства. Такі особи мають законні очікування на відшкодування збитків та втрат.

На сьогодні в додатку «Дія» було додано послугу «Пошкоджене майно», куди можна подати заяву про пошкодження або знищення нерухомості/майна.

Крім того, було затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Вказаний нормативний акт визначає напрями збитків та відповідальні державні органи, на які покладено обов’язок визначати шкоду та збитки в результаті військових дій.

Фіксація шкоди:

Для отримання шансів на отримання відшкодування необхідно зафіксувати пошкодження, якщо такі дії можливо здійснити з врахуванням інтенсивності воєнних дій:

  • Фотофіксація, відеофіксація знищеного майна;
  • Виклик/повідомлення місцевої державної адміністрації/військової адміністрації для складення акту фіксації збитків у випадку необхідності фіксації збитків транспорту то Мінінфраструктури;
  • Отримання документів, складених за результатом виклику ДСНС/пожежної служби;
  • Складення акту за участі сусідів та або інших осіб, які можуть засвідчити факт пошкодження або знищення майна. в тому числі нерухомого;
  • Складення опису майна, якщо наприклад були знищенні особисті речі, матеріали;
  • Отримання/відновлення документів, підтверджуючих придбання/транспортування речей, матеріалів, які було знищено або пошкоджено.
  • Подання заяви про збитки через застосунок «Дія».

У випадку знищення нерухомого майна/автомобілів необхідно подбати про наявність правовстановлюючих документів, підтверджуючих право власності, а у випадку їх знищення необхідно їх відновити.

Визначення шкоди та обсягу збитків буде здійснюватися на підставі методики, затвердженої наказом Мінрегіону. Наразі методика ще не затверджена.

При визначенні збитків в результаті втрати житла враховуються такі показники:

  • вартість зруйнованого та пошкодженого житла, яке потребує відновлення;
  • вартість зруйнованих та пошкоджених об’єктів житлово-комунального господарства, які потребують відновлення;
  • фактичні витрати, здійснені для відновлення пошкодженого житлового фонду і об’єктів житлово-комунального господарства;
  • фактичні витрати на здійснення грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації.

При визначенні збитків в результаті завдання шкоди підприємству враховуються такі показники:

  • економічні втрати підприємств вартість втраченого, знищеного чи пошкодженого майна державних підприємств;
  • вартість втраченого, знищеного чи пошкодженого майна підприємств недержавної форми власності;
  • упущена вигода державних підприємств;
  • упущена вигода підприємств недержавної форми власності;
  • втрати державних підприємств від неоплачених товарів, робіт та послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях;
  • втрати підприємств недержавної форми власності від неоплачених товарів робіт та послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях.
Куди звертатись за відшкодуванням збитків:

На сьогодні відсутній чіткий механізм реального відшкодування шкоди.

В додатку «Дія» можна подати заяву про відшкодування шкоди, а також є можливість завантаження документів (доказів), підтверджуючих такі пошкодження, однак питання та строки відшкодування поки не врегульовані.

На рівні держави було створено Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури, який здійснює збір коштів, частина із яких буде спрямована на відновлення знищеної інфраструктури, відновлення роботи бізнесу.

Звертатись безпосередньо до рф із позовом можливо, однак треба бути готовим, що суди застосують положення Закону України «Про міжнародне приватне право», який надає іноземним державам судовий імунітет від позовів, арештів, тощо, а тому без згоди такої держави-відповідача позов не матиме успіху.

Позицію щодо наявності в рф судового імунітету вже висловлював і Верховний Суд і позов був відхилений.

Однак існують рішення ВС, які підтримали рішення суддів нижчої ланки про стягнення відшкодування, завданні агресією рф в Луганській та Донецькій області.

Радимо все таки звертатись до судів і вести справу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), однак варто пам’ятати, що рф виключили зі складу Ради Європи, а тому нові позови в ЕСПЛ будуть розглядатись лише, якщо збитки були завдані до 16.09.2022р.

Будемо чекати на зміни в законодавстві щодо можливості отримання  відшкодування за рахунок активів рф, які перебувають на території України, а також за межами України для надання можливості громадянам отримати відшкодування всіх своїх втрат.

Якщо ви потребуєте допомогу адвоката в супроводженні справ про стягнення шкоди, раді запропонувати вам свою допомогу.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×