м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Фізична особа, яка поручилась за юридичну особу буде відповідати в господарському суді

Фізична особа, яка поручилась за юридичну особу буде відповідати в господарському суді

В наш час банки майже ніколи не видають кредити під чесне слово позичальника, а тому вимагають різного роду забезпечення, такі як іпотека, порука, застава і т.д. Це робиться для того, щоб гарантувати виконання зобов’язання, якщо доведеться стягувати заборгованість в господарському спорі.

При цьому, надаючи кредити підприємствам, поручителями інколи виступають фізичні особи, а тому при виникненні ситуації за якої безпосередній позичальник відмовляється платити або не має на це коштів, банки пред’являють позови до поручителів та звертають стягнення на квартири, машини та будь-яке майно, яке має цінність.

Раніше позови до таких поручителів фізичних осіб пред’являлися в порядку цивільного судочинства, тобто до районних судів, оскільки колишньою редакцією господарського процесуального кодексу виключалась можливість участі фізичної особи в господарському спорі, крім  корпоративних спорів та позовів фізичних осіб до банкрута.

Однак, в справі №910/1733/18 за позовом банку до фізичної особи поручителя про стягнення майже пів мільйони доларів, банк ініціював господарський спір та подав позов до господарського суду.

Суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції відмовили в відкритті провадження у справі, мотивуючи свої рішення тим, що такі справи не вважаються господарським спором.

Однак, Верховний суд не погодився з рішеннями нижчестоящих судів та скасував їх, а справу передав до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Аргументуючи свою позицію в Постанові №910/1733/18 від 02.10.2018р. ВС зазначив, що з дати набрання чинності ГПК України в редакції Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII до юрисдикції господарських судів належать спори щодо розгляду спорів стосовно правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов’язання, якщо сторонами цього основного зобов’язання є юридичні особи та (або) фізичні особи — підприємці. У цьому випадку суб’єктний склад сторін правочинів, укладених для забезпечення виконання основного зобов’язання, не має значення для визначення юрисдикції господарського суду щодо розгляду відповідної справи.

Іншими словами, якщо сторонами кредитного договору є юридичні особи та /або фізичні особи підприємці і в якості забезпечення по цьому договору укладено договір поруки, де поручителем виступає фізична особа, то у випадку пред’явлення позову до поручителя, такий позов розглядається в господарському суді.

На думку автора, можливість пред’являти позови до фізичних осіб поручителів ставить останніх в невигідне становище, оскільки ставки судового збору в господарському процесі набагато вищі, ніж в цивільному, а тому апеляційна скарга може бути не поданою саме через брак коштів, а не у зв’язку з тим, що програвша сторона згодна з судовим рішенням.

Законом України «Про судовий збір» встановлені зменшені ставки судового збору при подачі позову до судів загальної юрисдикції та адміністративних судів, однак така диференціація відсутня в господарських спорах, а тому для участі фізичних осіб в господарському процесі повинна бути введена така диференціація, а інакше  господарський спір за участі фізичних осіб навряд чи можна вважати справедливим.

Якщо ви опинились в господарському суді, де з вас хочуть стягнути борг по договору поруки, радимо  звертатися до наших адвокатів, які нададуть кваліфіковану юридичну допомогу, складуть всі необхідні процесуальні документи, нададуть професійну консультацію та максимально захистять ваші інтереси.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×