м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Стягнення попередньої оплати (авансу) за непоставлений товар

Бувають випадки, що за договором купівлі-продажу або за договором поставки товару передбачена попередня оплата (аванс) за товар. Як правило, в таких угодах сторони домовляються, що товар буде поставлений через певний відрізок часу після отримання попередньої оплати (авансу).

Як стягнути попередню оплату (аванс) за непоставлений товар, якщо строк постачання товару минув, а товар все не передається продавцем?

Цивільним кодексом України визначено, що сторони вільні у визначенні умов договору, а тому сторони договору мають право в договорі врегулювати порядок повернення продавцем попередньої оплати (авансу) у випадку не поставки товару або порушення строку поставки товару.

Якщо договором такі умови не визначені, то сторони керуються чинним законодавством.

Відповідно до норм Цивільного кодексу України якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Отже, у випадку якщо продавець не поставив в строк товар або відмовився передати товар, покупець має право вимагати повернення попередньої оплати (авансу) за непоставлений товар.

Цивільним кодексом України також передбачено, що якщо внаслідок прострочення поставки товару, в покупця пропав інтерес до такого товару, покупець може відмовитися від прийняття товару і вимагати відшкодування збитків.

При цьому, збитки доводяться в загальному порядку.

В Постанові ВС від 21 лютого 2018 року по справі № 910/12382/17 Верховний Суд зазначив, що виходячи з системного аналізу вимог чинного законодавства аванс — це грошова сума, яка не забезпечує виконання договору, а є грошова сума, яка перераховується згідно договору наперед , у рахунок майбутніх розрахунків, зокрема, за роботи які мають бути виконані, при цьому аванс підлягає поверненню особі, яка його сплатила лише у випадку невиконання зобов’язання, за яким передавався аванс, незалежно від того, з чиєї вини це відбулося.

Отже, не має значення причини порушення строків поставки товару, а мають лише значення факт порушення таких строків.
Сума попередньої оплати (авансу), який покупець має намір стягнути в судовому порядку у зв’язку з простроченням поставки товару є грошовим зобов’язанням продавця та на таке грошове зобов’язання можуть нараховуватись інфляційні втрати, 3% річних на підставі ст. 625 Цивільного кодексу України.

Аналогічна позиція підтримується Верховним Судом в Постанові від 15.05.2019р. по справі № 331/5054/15-ц, де суд вказав, що відповідно до частини другої статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
Оскільки відповідач не виконав зобов`язання з передання товару позивачеві та не повернув на вимогу позивача сплачену останнім вартість товару, Велика Палата Верховного Суду погоджується з висновками судів першої й апеляційної інстанцій про задоволення позову і в частині стягнення з відповідача боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції та трьох процентів річних.

Куди звертатись із позовом про стягнення попередньої оплати (авансу) за непоставлений товар:

Звертатись треба до суду, якщо умовами договорами не передбачено, що спір підлягає розгляду в третейському суді.
Юрисдикція залежить від складу часників (позивачів та відповідачів). Якщо учасниками угоди є юридичні особи та/або фізичні особи-підприємці, то спір підлягає розгляду в господарському суді. Якщо в спорі буруть участь фізичні особи, то спір вирішується за правилами цивільного процесу, тобто в районному суді.

Якщо ви потребуєте допомогу адвоката в супроводженні справ в спорі про стягнення попередньої оплати (авансу) за непоставлений товар, будем раді запропонувати вам свою правову допомогу.
З повним переліком послуг ви можете ознайомитись на нашому сайті в рубриці «Адвокат з господарських спорів» та «Адвокат по цивільним спорам»

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×