м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Позбавлення батьківських прав: яких помилок слід уникати при подачі позову

Сімейний кодекс України визначає, що обох батьків або одного з них можна позбавити батьківських прав. Позбавлення батьківських прав дозволяється законом як у відношенні обох батьків, так і одного з них. Позбавити батьківських прав можна за позовом одного з батьків.

Підстави для позбавлення батьківських прав

Сімейний кодекс України передбачає випадки, коли мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Найчастіше  з позовом про позбавлення батьківських прав позивачі звертаються з підстав ухилення другого з батьків від виконання батьківських обов’язків.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на батьків. Підстави для позбавлення прав повинні бути вагомими та доводитися доказами.

Яких помилок слід уникати при зверненні до суду з позовом про позбавлення батьківських прав?

Багато хто вважає, що несплата аліментів на дитину є підставою для позбавлення батьківських прав. Однак це є хибним уявленням. Несплата аліментів буде вагомим аргументом, якщо платник аліментів навмисно ухиляється від їх сплати. Наприклад, платник аліментів має можливість їх платити, однак свідомо не платить. Якщо один з батьків не платить аліменти через наявність вагомих причин, однак бажає проводити час з дитиною, цікавиться її життям, то в такому випадку наявність заборгованості по аліментам не буде підставою для задоволення позову. Вагомими причинами несплати аліментів можуть бути: непрацездатність, відсутності коштів не з вини платника, наявність захворювання, наявності інших дітей на утриманні.

Звичайно заборгованість по аліментам свідчить не на користь того, хто зобов’язаний їх платити, однак доводити треба саме факт ухилення від виконання батьківських обов’язків. Тобто свідому несплату аліментів, ухилення від виховання дитини, піклування про дитину, лікування і т.д.

Ось як висловився Верховний Суд про ухилення від виконання батьківських обов’язків, щостало підставою для задоволення позову:

«Відсутність протягом тривалого часу піклування про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя; незабезпечення необхідним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням дитини, що надалі може негативно вплинути на її фізичний розвиток як складову частину виховання; недостатнє спілкування з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; ненадання дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; несприяння засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі є підставами для позбавлення батьків / одного з батьків батьківських прав» (Постанова Верховного Суду від 26 січня 2022 року у справі № 203/3505/19).

До Адвокатського бюро «Альони Забари» часто звертаються батьки, які хочуть позбавити батька чи матері прав саме через неприязні стосунки з колись коханою людиною або щоб помститись.

Такі особи вважають, що доказами  можуть бути листування, покази свідків, які тільки і можуть підтвердити наявність неприязних стосунків між батьками. Звертаємо увагу, що неприязні стосунки між батьками не є підставою для позбавлення батьківських прав, оскільки з фокусу уваги зникає дитина, як суб’єкт, чиї права не порушені.

Верховний Суд так і вказав, що «1.6. Непорозуміння між батьками не можуть бути підставою для позбавлення батьківських прав, оскільки в рішеннях, що стосуються дітей, забезпечення їхніх найкращих інтересів повинне мати першочергове значення і переважати над інтересами батьків» (Постанова Верховного Суду від 06 жовтня 2021 року у справі № 320/5094/19).

Отже, не радимо звертатись до суду з позовом по причині неможливості порозумітись або в якості помсти, якщо не має доказів того, що другий з батьків ухиляється від виконання батьківських обов’язків.

Не буде підставою для позбавлення прав аргументи про ухилення від виховання та спілкування з дитиною, якщо сам позивач перешкоджає такому спілкуванню. В такому випадку відсутня вина другого з батьків.

Таким чином, для позбавлення батьківських прав повинні бути вагомі докази, які свідчать про свідоме ухилення від виконання батьківських обов’язків.

У випадку необхідності отримати правову допомогу по супроводженню справи про позбавлення батьківських прав, радимо звертатись до Адвокатського бюро «Альони Забари», де ви зможете отримати якісну правову допомогу.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×