м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Поділ об’єкта незавершеного будівництва між подружжям

В цій статті ми розберемось як ділиться між подружжям об’єкт незавершеного будівництва.

Нормами Сімейного кодексу України передбачено, що все майно, яке було набуте в шлюбі може бути поділеним між подружжям. Законом також встановлено, що як правило, частки подружжя під час  поділу майна є рівними, якщо подружжя не домовилось про інший порядок поділу майна або такий порядок не визначений шлюбним договором.

Коли діляться квартира, автомобіль, то все наче зрозуміло, оскільки на таке майно є документи.

Однак, виникає питання, як поділити об’єкт незавершеного будівництва, наприклад не добудований будинок, який ще не введений в експлуатацію.

Нормами Цивільного кодексу України передбачено, що право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна), введення його в експлуатацію та проведення державної реєстрації.

Цивільним кодексом України також передбачено, що до моменту завершення будівництва, особа, яка здійснює таке будівництво є власником будівельних матеріалів.

Позиції Верховного Суду щодо поділу об’єкта незавершеного будівництва:

Натомість, Верховний Суд в своїй Постанові від 28 жовтня 2019 року по справі №308/2695/16-ц звернув увагу, що новостворене нерухоме майно набуває юридичного статусу житлового будинку після прийняття його до експлуатації і з моменту державної реєстрації права власності на нього. Однак до цього, не будучи житловим будинком за своїм юридичним статусом, об’єкт незавершеного будівництва є сукупністю будівельних матеріалів, тобто речей як предметів матеріального світу, щодо яких можуть виникати цивільні права та обов’язки, тому такий об’єкт є майном, яке за передбачених законом умов може належати на праві спільної сумісної власності подружжю і з дотриманням будівельних норм і правил підлягати поділу між ними.

В цьому рішенні, Верховний Суд також вказав, що враховуючи ступінь готовності об’єкта незавершеного будівництва, можливості визначити окремі частини і за умови можливості довести до кінця будівництво об’єкта незавершеного будівництва, такий об’єкт незавершеного будівництва може бути поділеним між подружжям з визначенням часток кожного на такий об’єкт.

В Постанові від 03.12.2018 р. по справі № 525/511/16-ц, Верховний Суд також вказував, що за позовом дружини, членів сім’ї забудовника, які спільно будували будинок, а також спадкоємців, суд має право здійснити поділ об’єкта незавершеного будівництва, якщо враховуючи ступінь його готовності, можна визначити окремі частини, що підлягають виділу, і технічно можливо довести до кінця будівництво зазначеними особами.

Отже, об’єкт незавершеного будівництва може бути поділеним між подружжям до моменту введення його в експлуатацію, якщо його будівництво завершене або майже завершене, тобто коли можна побачити, що це є саме нерухомим майном, а не грудою будівельних матеріалів. Іншою умовою для поділу такого майна є можливість його поділу.

Якщо об’єкт незавершеного будівництва не може бути поділеним між подружжям, то подружжя може поділити будівельні матеріали і конструктивні елементи будинку або залишити такі матеріали одній зі сторін, а іншій присудити грошову компенсацію.

Як доводити можливість поділу саме об’єкту незавершеного будівництва:

Відповідно до статті 76 Цивільного процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:

1) письмовими, речовими і електронними доказами;

2) висновками експертів;

3) показаннями свідків.

Для доведення того, що об’єкт незавершеного будівництва може бути поділеним між подружжям необхідно довести, що цей об’єкт був зведений за час шлюбу.

Такими доказами можуть бути свідоцтво про шлюб, договори на проведення будівельних робіт та акти приймання-передачі, квитанції, чеки, підтверджуючі купівлю будівельних матеріалів та обладнання.

Якщо будинок зводився своїми силами, то доказами можуть бути квитанції, чеки, підтверджуючі купівлю будівельних матеріалів та обладнання, покази свідків, підтверджуючі зведення будинку саме подружжям та в період шлюбу.

Ступінь готовності об’єкта незавершеного будівництва визначається експертом, який надасть до суду свій висновок. Якщо висновком експерта буде встановлено, що ступінь готовності об’єкта незавершеного будівництва є наприклад 90% або 100%, то суд скоріш за все здійснить поділ об’єкта незавершеного будівництва з визначенням часток кожного із подружжя на такий будинок.

Куди звертатись для поділу майна подружжя:

Поділ майна може здійснюватись за згодою подружжя, тобто в позасудовому порядку. Сторони можуть укласти договір про поділ майна подружжя. Такий договір посвідчується нотаріально.

Якщо сторони не можуть досягти згоди щодо поділу майна, спір вирішується в судовому порядку.

Для цього сторона, яка бажає поділити майно звертається до суду з позовною заявою. В позовній заяві викладається суть позовних вимог, вказується майно, яке треба поділити, а також позивач просить суд здійснити поділ майна подружжя.

У випадку необхідності отримати правову допомогу по супроводженню справи про поділ майна подружжя, радимо звертатись до Адвокатського бюро «Альони Забари», де ви зможете отримати якісну правову допомогу.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×