м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Податкова консультація як спосіб уникнути відповідальність

Податкова консультація як спосіб уникнути відповідальність

Дуже часто податкові норми допускають неоднозначне (множинне) трактування прав і обов’язків, що вселяє надію в платників податків, що податок платити не доведеться, а тому податкову консультацію ніхто отримувати не збирається.

Неоднозначність норм Податового кодексу України, здавалося б, повинно відкрити шлях для застосування принципу презумпції правомірності рішень платника податків, проте податкові органи не поспішають застосовувати цей принцип, а тому в кожній нормі бачать підставу для донарахувань.

В тих випадках, коли платник податків має сумніви щодо застосування норми податкового законодавства, законодавець передбачив право на звернення за індивідуальною податковою консультацією.

Податковим кодексом України визначено, що індивідуальна податкова консультація — роз’яснення контролюючого органу, надане платнику податків щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій.

Отже, індивідуальна податкова консультація повинна стосуватися окремого платника податків та надавати йому роз’яснення щодо практичного застосування норми податкового законодавства.

Цікавим в податкових консультаціях є те, що платника податків, який діяв у відповідності до податкової консультації не можна притягнути до відповідальності, а саме застосовувати до нього штрафні санкції або пеню, навіть якщо така податкова консультація в подальшому була скасована.

Здавалося б все просто, однак на практиці податкові органи надають податкові консультації, після яких виникає ще більше питань, ніж їх було до звернення за податковою консультацією, а половину порушених питань просто ігнорують. Надаючи індивідуальні податкові консультації, податківці вкрай рідко не вбачають підстав для звільнення від сплати.

Платник податків, який вважає податкову консультацію такою, що суперечить нормам податкового законодавства може оскаржити її до суду як правовий акт індивідуальної дії.

З вказаного питання хочеться звернути увагу на Постанову Верховного суду від 20.02.2018р. №813/2617/15, в якій суд звернув увагу на помилковість висновків попередніх суддів, які вважали, що податкова консультація не створює і не припиняє прав чи обов’язків для будь-якої особи. Верховний суд переконаний, що отримання індивідуальної податкової консультації є юридичним фактом, що є підставою для звільнення від відповідальності платника податку, який діяв у відповідності до наданих такою консультацією роз’яснень з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства.

Верховний суд дану справу направив на новий розгляд, при цьому вказавши, що в справах про визнання протиправною та скасування податкової консультації дослідженню підлягають обставини щодо:

  • поставлених у зверненні платника податків про надання податкової консультації питань;
  • викладених у податковій консультації відповідей;
  • відповідності зазначених у податковій консультації висновків нормам або змісту відповідного податку чи збору.

Ось тут саме час починати радіти, оскільки суди зобов’язані враховувати правові висновки Верховного суду, а це означає, що відтепер суд повинен дослідити чи співвідносяться висновки податкового органу з нормами податкового законодавства, що дає платнику податків шанс довести суду, що фіскальний підхід податкових органів не завжди співвідноситься з фактичними нормами закону.

У випадку виникнення необхідності отримати професійну юридичну консультацію, радимо звернутися до нашої компанії та ми допоможемо в оформленні звернення за наданням індивідуальної податковоїконсультації.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×