м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Податковий запит на надання інформації: Як правильно відповідати?

Багато суб'єктів господарювання отримують податкові запити з вимогою надати інформацію та документи.

Податковий запит - це запит податкового органу, в якому податкова просить дати пояснення з приводу взаємовідносин з контрагентами, по деклараціях, а також вимагає надати документальне підтвердження по господарській операції: видаткові накладні, договори, товарно-транспортні накладні, інформацію про наявність матеріальних ресурсів, складських приміщень, транспортних засобів і т. д.

Перелік інформації, яку податкова просить надати, буває досить значним за обсягом і за період більше року або двох років. Бувають випадки, що податкова просить надати перелік документів, який тягне на повноцінну планову перевірку.

Деякі платники податків ігнорують такі податкові запити, оскільки вважають, що негативних наслідків не буде.

У цій статті пропонуємо розібратися в тому, чи потрібно відповідати на податковий запит і в яких випадках.

Підстави для відправки податкового запиту:

Податкова має право направляти податкові запити, однак за наявності підстав, чітко виписаних у Податковому кодексі України.

Такими підставами є:

1) за результатами аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, виявлено факти, що свідчать про порушення платником податків податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

2) для визначення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» при здійсненні податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до статті 39 ПК та/або для визначення рівня звичайних цін у випадках, визначених цим Кодексом;

3) виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків;

4) щодо платника податків подано скаргу про ненадання наступним платником податків:

  • податкової накладної покупцю або про допущення продавцем товарів / послуг помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної, та / або порушення продавцем / покупцем граничних строків реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної або розрахунку коригування до податкової накладної;
  • акцизної накладної покупцю або про порушення порядку заповнення та / або Порядку реєстрації акцизної накладної;

5) у разі проведення зустрічної звірки;

5-1) виявлено недостовірність даних, що містяться у звіті про підзвітні рахунки, поданому фінансовим агентом;

5-2) отримано повідомлення від компетентного органу іноземної держави, з яким Україна уклали Міжнародний договір, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або укладених на їх підставі міжвідомчих договорів, про виявлення таким органом помилок, неповних або недостовірних даних, наданих фінансовим агентом за підзвітним рахунком особи, яка є резидентом відповідної іноземної держави, або про невиконання, передбачених таким міжнародним договором;

6) в інших випадках, визначених цим Податковим кодексом України.
Вимоги до Податкового запиту:

Нормами Податкового кодексу України пред'являються вимоги до Податкового запиту, без дотримання яких ненадання відповіді на запит не створює жодних негативних наслідків для платника податків.

Податковий запит повинен обов'язково містити:

1) підстави для відправки запиту відповідно до цього пункту, із зазначенням підтверджуючої інформації.

Звертаємо увагу, що податкова досить часто вказує загальні фрази про виявлення порушення податкового та/або іншого законодавства, однак не вказує інформацію, яка такі порушення підтверджує, а отже, запит складено з порушенням вимоги до його складання.

2) перелік запитуваної інформації та перелік документів, які пропонується надати;

3) печатка контролюючого органу.

Податковий запит підписується керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу.

Бувають випадки, коли запит підписується начальником структурного відділення податкового органу або начальником інспекції.

Відповідно до п.7 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою КМУ від 06.03.2019 р. №227 (далі – положення) ДПС здійснює повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку його територіальні органи. ДПС та його територіальні органи є контролюючими органами (податковими органами, органами стягнення).

Постановою КМУ від 19.06.2019 р. №537 «Про утворення територіальних органів державної податкової служби» визначено утворити як юридичних осіб публічного права територіальні органи державної податкової служби за переліком.

Отже, виключно Керівник, його заступник або повноважна особа контролюючого органу має право підписувати податковий запит.

Наслідки ігнорування податкового запиту:

Нормами Податкового кодексу України передбачено, що у разі ненадання платником податків пояснень та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит контролюючого органу, податкова має право ініціювати позапланову податкову перевірку.

Чи необхідно відповідати на податковий запит, оформлений з порушенням:

У разі отримання податкового запиту рекомендуємо його ретельно вивчити і в разі виявлення порушень до його оформлення, рекомендуємо все-таки надіслати контролюючому органу мотивовану відмову. У такій відмові рекомендуємо вказати причини відмови в наданні пояснень і запитуваної інформації, в тому числі вказати порушення до складання податкового запиту.

Верховний суд у Постанові від 20.02.2018 р.у справі №826/12244/14, роз'яснив, що якщо запит податкового органу про надання інформації оформлений з порушенням законодавчо встановленого порядку, зокрема, в ньому чітко не вказані підстави для його направлення (відправлення), платник податків звільняється від обов'язку надавати відповідь на такий запит, що, в свою чергу, виключає право податкової призначати проведення перевірки на підставі ненадання пояснень та їх документальних підтверджень на обов'язковий письмовий податковий запит.

Надавати відповідь на податковий запит чи ні вирішує платник податків, ми в свою чергу радимо звертатися в АБ «Альони Забари», що займається податковими спорами, у разі виникнення питань з податкового права. АБ «Альони Забари» також допоможе скласти відповідь на податковий запит про надання пояснень і документів.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×