м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Правомірність накладення арешту на зарплатний рахунок

Правомірність накладення арешту на зарплатний рахунок

Виконавець наклав арешт на зарплатний рахунок і вас турбує, чи правомірні такі дії.

Якщо в особи є борг, то рано чи пізно доведеться його віддавати. Якщо стадія судового розгляду пройшла та стягнення боргу передано до виконавчої служби, то виконавча служба, як правило, першим своїм кроком накладає арешти на все майно та на всі банківські рахунки.

Право накладати арешт на майно боржника надано державному та/або приватному виконавцеві Законом України «Про виконавче провадження».

Виконавці мають право накладати арешти на грошові кошти на будь-які рахунки, крім коштів на рахунках із спеціальним режимом, до яких належать рахунки для виплати заробітної плати та сплати податків, зборів і обов’язкових платежів до бюджету України.

Отже, одним з рахунків на який не можна накладати арешт — є рахунок з якого працівник отримує заробітну плату.

Законом України «Про виконавче провадження» передбачено, що із заробітної плати може бути стягнуто не більше

  • 50 % у випадку стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням,
  • 20% — за всіма іншими видами стягнень.

Якщо, борг виник з кредитного договору, договору позики, сплати за комунальні платежі, то із заробітної плати можна стягнути не більше, ніж 20% за місяць.

Відповідно до Конвенції про захист заробітної плати № 95 заробітна плата повинна охоронятися від арештів і передачі в такій мірі, в якій це вважається потрібним для утримання працівника і його сім’ї.

Конституція України гарантує кожному громадянину право на отримання заробітної плати. А накладення арешту на рахунок працівника, який призначений для виплати заробітної плати порушує конституційні права громадянина, оскільки одним із прав закріплених у Конституції є право на отримання заробітної плати.

Виконавці при стягненні заборгованості дуже часто звертають стягнення на заробітну плату та паралельно накладають арешт на рахунок боржника, з якого боржник отримує заробітну плату.

Такі дії державного або приватного виконавця є неправомірними, оскільки до боржника застосовується подвійна відповідальність. Накладення арешту на рахунок, з якого боржник отримує заробітну плату є неправомірними діями виконавців, а тому радимо звертатися до суду із скаргою на виконавця.

Аналогічний спір супроводжувався нашим адвокатом та судом було задоволено скаргу в повному обсязі (справа № 160/12336/19). По вказаній справі на рахунок клієнта Адвокатське бюро «Альони Забари» було накладено арешт та в судовому порядку такий арешт було знято.

Якщо ж все-таки так сталось, що виконавець наклав арешт на Ваші рахунки, у тому числі з якого ви отримуєте заробітну плату, необхідно звертатись до суду про визнання дій виконавця – незаконними.Якщо вам потрібен адвокат для підготовки скарги до суду або для надання юридичної консультації по оскарженню рішень виконавця, будемо раді запропонувати свої послуги.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×