м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Як успадкувати будинок, якщо немає правовстановлюючих документів?

Як успадкувати будинок, якщо немає правовстановлюючих документів?

Як успадкувати будинок , якщо немає правовстановлюючих документів? Для отримання відповіді на це питання, змоделюємо ситуацію:
- після смерті одного з членів сім'ї, родич прагне отримати у спадок майно, наприклад, будинок, але на цей будинок відсутні документи, в яких говориться, що будинок належить померлому. Якщо спадкодавець за життя не оформив документи на будинок, то нотаріус відмовляє спадкоємцю у видачі свідоцтва про право на спадщину, а без такого свідоцтва в подальшому законно розпоряджатися будинком спадкоємець не може.
Згідно зі ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права і обов'язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Тому успадкувати будинок, якщо нанівець правовстановлюючих документів можна, тому що до спадкоємця переходять всі права, які б мав сам спадкодавець, якщо був би живий. Тобто спадкоємець має право подавати позов про визнання права власності за собою, як спадкоємця, якщо немає правовстановлюючих документів.

В цьому випадку алгоритм дій спадкоємця наступний:

  1. все ж звернутися до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину;
  2. отримати у нотаріуса письмову відмову, в якому є причина відмови, в нашому випадку це-відсутність необхідних документів на будинок;
  3. подати позов до суду для вирішення питання. Зокрема, суд може визнати за спадкоємцем право власності в порядку спадкування на майно після смерті спадкодавця.

Відповідно до статті 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, що посвідчує його право власності.

Разом з позовною заявою необхідно надати наступні документи:

  • письмова відмова нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину;
  • документи, що засвідчують майнові права на земельну ділянку під будинком, наприклад рішення відповідної ради про передачу земельної ділянки у користування або власність, державний акт на право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку тощо;
  • технічну документацію на будинок;
  • виписку з погосподарської книги, в якій буде вказано ПІБ померлого і адреса будинку. 

Якщо таких документів немає на руках, їх можна отримати через подачу запитів до відповідних органів.

У разі виникнення додаткових питань з приводу оформлення нерухомого майна на себе або необхідно отримати юридичну консультацію, пропонуємо звертатися в Адвокатське бюро «Альони Забари», де ви зможете отримати кваліфіковану правову допомогу.

З повним переліком послуг ви можете ознайомитися, на нашому сайті Адвокатське бюро «Альони Забари».

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×