м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Відносно вас ведуться слідчі дії або основні проблеми відсутності статусу на досудовому розслідуванні

Відносно вас ведуться слідчі дії або основні проблеми відсутності статусу на досудовому розслідуванні

Дуже часто правоохоронці здійснюють слідчі дії щодо людини, яка знає про це, переживає з цього приводу, але нічого з цим зробити не може, тому що у нього немає статусу «підозрюваного». Нагадаємо, що статус підозрюваного виникає у людини з моменту вручення йому підозри в скоєнні злочину і саме з цього моменту у такої особи виникає широке коло прав, якими підозрювані можуть користуватися.

До моменту отримання підозри людина, щодо якого ведуться слідчі дії перетворюється в пасивного спостерігача сюжету, в якому головною дійовою особою є він сам.

Правоохоронці розуміючи, що прав у особи без статусу мало ведуть своє розслідування і вручають підозру вже після того, як всі докази зібрані, проведені експертизи, свідки опитані, і пора відкривати завісу в зал судового засідання.

На перший погляд ситуація здається безнадійною, але з висновками поспішати не варто, кричати "свавілля правоохоронців!" теж рано, тому що в статтях Кримінального процесуального кодексу скромно причаїлося визначення "особи, права або законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування". Пояснює це поняття законодавець так само скромно: особа, по відношенню до якої (майна якої) здійснюються процесуальні дії, передбачені цим Кодексом. Іншими словами, це особи, щодо яких ведеться розслідування, але підозра не вручається.

На жаль, прислів'я «Стислість – сестра таланту» не завжди свідчить про перевагу, оскільки для осіб, які на прицілі у слідчого має бути трохи більше прав. Принаймні, особи з цим статусом, як правило, ситуацією незадоволені. Докладного опису їх прав і обов'язків в КПК України не знайдеш, поняття це досить нове, судової практики сформувалося мало. Але при ретельному розгляді виявляється, що способи захистити себе від зловживання повноваженнями правоохоронними органами все ж є.

По-перше, останні зміни, внесені до КПК України, дозволяють «особам без статусу» заявляти клопотання про закриття кримінального провадження, якщо раніше виносилася постанова про закриття кримінального провадження за тим самим злочином. Також закриттю підлягає кримінальне провадження, якщо терміни досудового розслідування минули. Відмова в закритті справи або ігнорування такого звернення можна оскаржити до суду.

По-друге, потенційні підозрювані мають право подавати клопотання про здійснення процесуальних дій. Так, "особа без статусу" може ініціювати подачу доказів, подати заяви про ознайомлення з матеріалами справи, про проведення кримінального провадження в більш короткі терміни, а також оскаржити рішення слідчих і прокурорів, що дає певні гарантії.

Але основна проблема полягає в здійсненні навіть цього мінімуму прав на практиці. Досить часто в задоволенні клопотань відмовляють або просто їх ігнорують, аргументуючи тим, що особа, яка заявила його, не має ніякого відношення до справи.

Обійти це можна за допомогою такого інструменту як адвокатський запит. Практика Європейського суду, підтверджена низкою рішень Конституційного Суду України, говорить про те, що особа має право на захист навіть без оголошення їй підозри, а лише на тій підставі, що відносно неї почало здійснюватися кримінальне провадження.

Ще одним плюсом наявність адвоката у «особи без статусу» є, безумовно, передбачена законом адміністративна відповідальність за відмову від надання інформації за адвокатським запитом. Тобто, якщо від вашої заяви або клопотання ще можуть відмахнутися або втратити його в стосі інших, більш важливих справ, то загроза відповідальності змусить правоохоронні органи відповісти і вже точно не дасть послатися на «неналежного суб'єкта подачі».

Підсумувавши вищесказане, можемо сказати, що процесуальний статус іншої особи, права або законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, врегульований досить слабо і дає простір для зловживання правоохоронними органами: іноді слідства, в яких немає підозрюваних, ведуться роками, а незаконні процесуальні дії заважають нормальному веденню бізнесу. Але якщо ви або ваші знайомі стали «особою без статусу» в кримінальному провадженні, впадати у відчай не варто. Адвокати нашої компанії мають досвід захисту осіб, права або законні інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування, і завжди готові надати професійну юридичну допомогу.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×