м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Вступ у спадок при відсутності заповіту

Вступ у спадок при відсутності заповіту

Вступ у спадок при відсутності заповіту

Після смерті родича, його спадкоємці за законом і за заповітом мають право прийняти спадщину або відмовитися від спадщини.

Якщо відсутній Заповіт, у такому випадку спадщину можуть прийняти спадкоємці за законом у порядку черговості, встановленої Цивільним кодексом України.

Які терміни прийняття спадщини?

У порядку черговості, визначеної статтями 1261-1265 Цивільного кодексу України, спадкоємці у шестимісячний строк, який розпочинає свій відлік з дня смерті особи повинні прийняти спадщину або відмовитися від спадщини.
Прийняття спадщини проводиться шляхом подачі заяви нотаріуса.

Куди звертатися із заявою про прийняття спадщини?

Заяви про прийняття спадщини або відмову від її прийняття подаються спадкоємцями особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини до державної нотаріальної контори або приватному нотаріусу (на вибір спадкоємця) у письмовій формі. Місцем відкриття спадщини є місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Які документи повинні подати спадкоємці нотаріуса для отримання свідоцтва про права на спадщину за законом?

1. Свідоцтво про смерть спадкодавця.

2. Паспорт та ІПН спадкоємців.

3. Документи, що підтверджують родинні стосунки:

а) для другого з подружжя, який пережив першого з подружжя-свідоцтво про шлюб;

б) для дітей-свідоцтва про народження;

в) для батьків-свідоцтво про народження;

г) для спадкоємців, які успадковують в четвертій черзі, потрібно докласти рішення суду, що підтверджує факт проживання однією сім'єю більше 5 років.

Якщо документ, що підтверджує родинні стосунки, відсутній, то цей факт може бути встановлений тільки в судовому порядку і потрібно надати нотаріусу відповідне рішення суду.

 4. Документи, що підтверджують право власності на майно померлого:

  • правовстановлюючі документи на квартиру або будинок (наприклад, свідоцтво про право власності, договір дарування та інше);
  • державні акти на земельні ділянки;
  • ощадні книги або договори з банківськими установами;
  • свідоцтва про реєстрацію авто - та мототранспортних засобів;
  • інший.

5. Документи, що підтверджують оплату за видачу свідоцтва про право на спадщину.

Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, видається не раніше 6 місяців після смерті спадкодавця при наявність всіх документів і проведення всіх оплат: мита, нотаріальні послуги.

У разі, якщо у вас виникли питання з приводу прийняття спадщини, відмови від спадщини, усунення спадкоємців від спадкування, встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, оскарження заповіту, встановлення факту спорідненості, встановлення факту проживання однією сім'єю більше 5 років, радимо звертатися в АБ «Альони Забари» за отриманням правової допомоги зі спадкових питань.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×