м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Визначення порядку користування житлом: в якій кімнаті спільної квартири я можу проживати?

Власність це прекрасно, особливо, коли власникові належить 100% від квартири. Однак власників квартири може бути два або навіть більше. Майно, що перебуває у власності декількох осіб є спільною власністю, а тому часто виникають спори з приводу використання майна, що перебуває в спільній власності. В такому випадку необхідно визначити порялок користування житлом.

Майно може бути у спільній сумісній або спільній частковій власності.

Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю (ст. 356 ЦК України). Якщо частки на майно не визначені, то таке майно перебуває в спільній сумісній власності.

Нормами Цивільного кодексу України передбачено,  що використання майна, що є в спільній власності здійснюється за згодою всіх власників.

Це означає, що законодавець надав власникам право визначати як використовувати власність. Якщо двом власникам належить одна квартира, де є дві кімнати, то вони спільно визначають, хто в якій кімнаті буде проживати. Якщо така домовленість не досягнута, то кожен із співвласників може використовувати обидві кімнати: перебувати в будь-якій кімнаті, відпочивати в ній і т.д. Звичайно це створює незручності, тому що співвласниками можуть бути абсолютно чужі люди або колишні чоловік і дружина, які воліють мати трохи приватності.

В такому випадку, якщо сторони не бажають продати квартиру або викупити частку іншого власника, співвласники можуть домовитись про порядок користування квартирою, де визначити хто і якою кімнатою буде користуватися. Співвласники можуть домовитись про такий порядок користування квартирою, шляхом укладення договору. Якщо такий договір буде посвідчений нотаріально, то навіть у випадку продажу частки одним із співвласників третій особі, для такої третьої особи буде мати юридичну силу договір про порядок користування квартирою.

Якщо відсутня можливість домовитись про порядок користування квартирою, сторони можуть передати спір за житло на вирішення до суду і вже суд визначить житловий спір та встановить кому і яка кімната буде передана в користування. При цьому кімнати загального користування: ванна кімната, кухня і т.д. залишаються в спільному користуванні.

Відповідно до Постанови Пленуму ВСУ від 22.12.95р. «Про судову практику у справах за позовами про захист права  приватної власності» роз’яснити судам, що квартира, яка є спільною сумісною чи спільною частковою власністю,  на вимогу учасника (учасників) цієї власності підлягає поділу в натурі, якщо можливо виділити сторонам ізольовані  жилі  та інші приміщення з самостійними виходами,  які можуть  використовуватися  як  окремі  квартири  або   які   можна переобладнати в такі квартири. У протилежному випадку може бути встановлено порядок користування приміщеннями квартири, якщо  про це заявлено позов.Під час вирішення спору суд буде враховувати частки сторін, існуючий порядок використання спільного майна та вирішить спір по суті. Під час вирішення спору про порядок користування спільним майном, частки власників залишаються незмінними, а тому суд може надати одному співвласнику кімнату, які є або більшою або меншою за його частку.

Якщо ви потребуєте допомогу адвоката в супроводженні справ в спорах за нерухомість або спорах за житло, будем раді запропонувати вам свою правову допомогу.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×