м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Стягнення боргу по розписці. Наскільки це реально?

Стягнення боргу по розписці. Наскільки це реально?

Виникають ситуації, коли рідні чи знайомі просять кошти в борг. Позичаючи кошти, більшість позичальників пишуть розписку «від руки», в яких пишуть, що взяли борг в певній сумі на певні цілі. Виникає закономірне питання, чи можливе стягнення боргу по розписці та чи буде така розписка доказом в суді?

Розписка — це по суті договір позики.

Відповідно до норм чинного законодавства договір позики є укладеним з моменту передання грошей.

Нормами Цивільного кодексу України передбачено, що на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Відповідно до частин першої та другої статті 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Висновок про легітимність розписки зробив Верховний суд в своїй Постанові від 07.11.2018р.: «…За своєю суттю розписка про отримання в борг грошових коштів є документом, який видається боржником кредитору за договором позики, підтверджуючи як його укладення, так і умови договору, а також засвідчуючи отримання боржником від кредитора певної грошової суми або речей…».

Отже, розписка є самостійним доказом, що може слугувати підтвердженням укладення договору позики, а тому буде підставою для стягнення коштів в судовому порядку, за умови, що документ складено правильно.

 Оформлення розписки:

Якщо ви вирішили надати свої грошові кошти, то ми рекомендуємо оформити розписку належним чином, на той випадок, якщо вам доведеться забирати свої кошти через суд.

Закон не містить особливих вимог до такого роду документів як розписки.

В Постанові від 11.11.2015р. Верховний суд України зазначив: «…розписка як документ, що підтверджує боргове зобов’язання, має містити умови отримання позичальником в борг грошей із зобов’язанням їх повернення та дати отримання коштів…».

Новим складом Верховного суду в Постанові від 07.11.2018р. було зазначено: «…Апеляційний суд, провівши детальний правовий аналіз змісту боргової розписки від 15 лютого 2015 року, встановив дотримання сторонами усіх істотних умов договору позики, а саме дати та місця її складання, прізвища, ім’я та по-батькові сторін, їх зареєстроване місце проживання, валюту позики, обов’язки та строк її повернення, підпис позичальника…».

Таким чином, в розписці слід вказати наступні дані:

  • дата та місце складення розписки;
  • прізвище ім’я та по-батькові особи, яка надає кошти в борг;
  • прізвище ім’я та по-батькові боржника, паспортні дані, ідентифікаційний номер;
  • місце проживання сторін;
  • суму позики, а також інформацію про валюту позики;
  • дата отримання коштів;
  • зобов’язання боржника повернути борг в певний строк;
  • у випадку надання коштів під відсотки, необхідно зазначити розмір відсотків;
  • особистий підпис позичальника.

Звертаємо увагу, що в розписці ви можете або встановити точний строк повернення коштів або зазначити, що кошти повинні бути повернуті на вимогу позикодавця протягом певного строку з моменту пред’явлення вимоги.

Таким чином, правильне оформлення боргового документу збільшує ваші шанси стягнути борг по розписці.

У випадку виникнення складнощів з оформленням боргового документу, радимо звертатися до Адвокатського бюро «Альони Забари», де ви зможете отримати кваліфіковану допомогу адвоката в оформленні всіх необхідних документів. У випадку, якщо ваш боржник відмовляється повертати кошти, ми допоможемо стягнути їх в судовому порядку.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×