м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Поділ майна після розлучення: не завжди треба ділити порівну

Поділ майна після розлучення: не завжди треба ділити порівну

Поділ майна після розлучення встає майже перед кожним подружжям. Нажаль, в Україні досить високий рівень розлучень серед сімейних пар. Майже половина шлюбів розпадається. При укладанні шлюбу навряд чи хтось задумується про розлучення, а тим більше про поділ майна. Однак жили вони довго і щасливо зустрічається лише в казках.

Коли ж виникає питання про поділ майна, перш за все необхідно з’ясувати, яке майно буде вважатися особистим кожного з подружжя і не ділиться, а яке спільним і підлягає поділу?

Сімейний кодекс України передбачає два режими майна подружжя – особиста приватна власність та спільна сумісна власність.

Майно, яке не підлягає поділу після розлучення:

Існують випадки, коли майно не підлягає поділу, навіть, якщо таке майно набуте під час шлюбу та таке майно залишиться власністю того з подружжя, кому воно належить.

Майном, яке не підлягає поділу після розлучення є наступне майно:

  • набуте ними до реєстрації шлюбу;
  • набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • набуте за час шлюбу, але за особисті кошти;
  • речі індивідуального користування, премії, нагороди, що отримані за особисті заслуги, страхові суми, відшкодування, та інше.

Законодавством України передбачено, що  майно, набуте за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, прирівнюється до такого, що порівну належить дружині та чоловіку та навіть колишнє подружжя має право користуватися таким майном на рівних правах.

Можливість відступу від рівності часток при поділі майна:

Коли до нас звертаються за юридичною консультацією в подібних питаннях, клієнти  дуже часто питають про можливість збільшити якимось чином свою частку.

Зразу хочемо сказати, що у випадку наявності бажання отримати більшу частку, ніж половина, а колишня чи колишній проти цього заперечує, такий спір буде вирішуватися в суді.

При розподілі майна подружжя судом може бути застосовано такі способи розподілу майна: щодо певних видів майна — поділ у натурі. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення. Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.

Щодо інших видів майна, яке не підлягає поділу — передачу одному із подружжя з зобов’язанням певної компенсації другому.

Суд може відступити від засади рівності часток: у сторону зменшення частки – у разі недобросовісної поведінки одного з подружжя та у сторону збільшення частки.

Суд відступає від засади рівності часток подружжя,  враховуючи обставини, що мають істотне значення для справи, а також інтереси неповнолітніх дітей, непрацездатних повнолітніх дітей.

Під обставинами, що мають істотне значення для справи, потрібно розуміти випадки, коли один із подружжя не дбав про матеріальне забезпечення сім’ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім’ї.

В кожній справі є свої нюанси, які суд бере до уваги.

Якщо, квартира придбана у шлюбі, але за кошти, які отримані від попереднього продажу житла одним із подружжя, не перебуваючи ще в зареєстрованому шлюбі, квартира може бути визнана його ж особистою приватною власністю і не підлягати поділу.

Частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

Частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо буде доведено, що майно було придбано на особисті кошти другого з подружжя. Важливим в такому питанні є наявність доказів того, що майно було дійсно придбано за особисті кошти, а не спільні.

Для того, щоб претендувати на більшу частку майна, ніж половина, доведеться попрацювати над доказовою базою, оскільки проста констатація фактів без наведення доказів призведе до відмови в відступу від рівності часток та суд дасть кожному по ½ від майна.

У випадку необхідності отримання юридичної консультації з питань поділу майна, набутого в шлюбі або необхідності супроводжувати справу в суді, радимо звертатися до нашого Адвокатського бюро «Альони Забари», де Ви можете отримати кваліфіковану допомогу та знайти оптимальне рішення у вирішені Вашої проблеми.

Найти нас в интернете можно по тегам:

#адвокатДнепр, #юристДнепр, #юридическиеуслугиДнепр, #юридическиеуслуги, #консультацияюриста, #помощьадвоката,

#консультацияадвоката, #юридическиеконсультации, #адвокатыДнепра, #адвокатвДнепре,

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×