м. Дніпро, вул. Троїцька, 21Г, кабінет №557
Вам передзвонити?

Відшкодування збитку при ДТП: як отримати відшкодування на ремонт авто?

Відшкодування збитку при ДТП: як отримати відшкодування на ремонт авто?

Кожен день, тим більше у великому місті, трапляються безліч аварій (ДТП). За даними Національної поліції, тільки в березні 2020р.в Україні всього було зафіксовано 11276 ДТП, і це тільки інформація за один місяць. До основних причин ДТП можна віднести:

  • перевищення швидкості;
  • водіння в нетверезому стані;
  • недотримання дистанції;
  • порушення правил маневрування, проїзду перехресть і пішохідних переходів та ін.

На сьогодні, на кожного власника авто покладається обов'язок застрахувати свою відповідальність за заподіяння ДТП, тобто отримати страховий поліс. Виплати та збитки потерпілому за страховим полісом покриватиме Страхова компанія. Головне вибрати надійну страхову компанію, яка має хорошу репутацію працює і конкурує на ринку багато років і точно виплатить кошти потерпілому при ДТП особі.

У цій статті ми розповімо, як діяти потерпілому від ДТП, який хоче отримати відшкодування при ДТП.

Закон. Який регулює взаємовідносини сторін ДТП в частині відшкодування збитків отриманих при ДТП є Закон України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Для початку, на місці де сталася ДТП потерпілий, тобто особа, яка не є винуватцем у спричиненні ДТП, повинен дізнатися інформацію про страховика винуватця аварії, а саме назву страхової компанії, її місцезнаходження, відомості про страховий поліс та ін.Для того, щоб надалі отримати страхове відшкодування, винуватець ДТП та потерпілий протягом трьох днів зобов'язані повідомити страховика винуватця про аварію. Після цього, страховик протягом двох днів починає розслідування. Також протягом тридцяти днів з дня направлення повідомлення, потерпілий подає до страхової винуватця ДТП заяву про страхове відшкодування. Заява про страхове відшкодування складається в довільній формі і до неї додаються:

  • паспорт заявника, або інший документ, яким посвідчується особа заявника та ідентифікаційний номер платника податків;
  • відомості про банківські реквізити заявника (за наявності);
  • інші документи, в залежності від того, якого характеру вимога відшкодування збитку; наприклад, в разі вимоги заявника про відшкодування шкоди, заподіяної авто — документ, що підтверджує право власності на авто.

У разі дотримання всіх вимог, своєчасно надавши інформацію про ДТП і подавши заяву про страхове відшкодування, страховик винуватця зобов'язаний або відшкодувати збитки на ремонт або відмовити що-небудь виплачувати. Страхова компанія повинна прийняти своє рішення протягом 90 днів з дня подачі заяви.

Фактичну суму відшкодування витрат на ремонт встановлює страхова компанія на підставі висновку експерта, який визначає суму збитку, а саме вартість ремонту, вартість запасних частин та ін.

Якщо аварію скоїла людина, яка не придбала поліс страхування або страхової компанії вже не існує, потерпілий може звернутися в Моторно (транспортне) Страхове бюро України (МТСБУ) https://www.mtsbu.ua/ua/. Порядок звернення та отримання виплат такий самий, як при зверненні до страхової компанії, проте існують певні обмеження, коли саме можна звертатися до цього органу.

У разі якщо страхова компанія повинна здійснити виплати по ДТП, але ухиляється від проведення виплат, для врегулювання ситуації, що склалася також може залучатися представник МТСБУ.

Якщо страхова відмовилася відшкодовувати збиток, викликаний ДТП або є велика різниця між реальними збитками і сумою, отриманою від страхової компанії винуватця ДТП, потерпілий може звернутися до суду з позовом безпосередньо до самого винуватця ДТП про стягнення сум відшкодування, в тому числі вимагати відшкодування моральної шкоди.

Для того, щоб отримати відшкодування збитку, перш за все, потрібно дотримуватися порядку дій, передбачених законодавством при настанні ДТП.

А для того, щоб збитки були оцінені реально, відшкодовані отримано вчасно і в повному обсязі, не виникло затягування з їх оплатою страховою компанією, радимо звернутися за кваліфікованою допомогою в Адвокатське бюро «Олени Забари», де вам зможуть надати правову допомогу і допоможуть знайти оптимальне рішення у вирішенні вашої ситуації.

Про повний перелік послуг Адвокатського бюро «Альоны Забари» ви можете дізнатися тут.

Потрібна консультація Адвоката?
Залиш заявку на консультацію Адвоката! Ми зв'яжемося з Вами для вирішення Вашого питання найближчим часом!
Наші головні переваги
Досвід ведення судових справ

Великий досвід

Адвокат Альона Забара має у своїй практиці величезну кількість виграних справ у різних юридичних сферах і галузях практики.

Швидкість роботи

Швидкість роботи

Вам не доведеться довго чекати на вирішення вашого питання і я подбаю, щоб швидкість рішення не вплинула на якість послуг, що надаються.

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід

Індивідуальний підхід адвоката в роботі полягає в тому, що для кожного клієнта адвокат розробляє індивідуальну стратегію захисту.

Великий спектр послуг

Великий спектр послуг

Наше бюро має велику сферу акредитацій та можемо працювати у різних практиках. Ми точно знайдемо правильне вирішення Вашої проблеми.

Зворотній дзвінок
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×
Консультація
Зв'яжемось з Вами найближчим часом!
Дані будуть використані лише для зв'язку з Вами!
×